فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 103، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الناز نصیرزاده*، محمد فلاح، ولی تیمورزاده صفحات 1-14
    امروزه تغییرات با نرخ سریع تری به وقوع می پیوندند. تغییرات فناوری و متعاقبا تغییر در دیگر جنبه های زندگی، افزایش روزافزون وابستگی متقابل کشورها و ملل، تمرکززدایی جوامع و نهادهای موجود که به دلیل گسترش فناوری اطلاعات شتاب بیشتری یافته است، تمایل روزافزون به جهانی شدن به همراه حفظ ویژگی های ملی، قومی، فرهنگی و بسیاری عوامل دیگر، لزوم درک بهتر از «تغییرات» و «آینده» را برای دولت ها، کسب و کارها، سازمان ها و مردم ایجاب می کند. آینده پژوهی به عنوان زیر مجموعه این فعالیت بزرگ، مشتمل بر مجموعه تلاش هایی است که با استفاده از تجزیه و تحلیل منابع، الگوها و عوامل تغییر و یا ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامه ریزی برای آن ها می پردازد. این رشته در جامعه ما ایران در دوران طفولیت خود به سر می برد در نتیجه آسیب پذیرتر است. آینده پژوهی برای رسیدن به جایگاه شایسته خود در دهه های آتی می بایست، از روش های نوین پیش بینی آینده بهره بگیرد. امروزه فناوری اطلاعات باعث تولید کامپیوترهای قدرتمند بسیاری شده است که امکان جمع آوری، انتقال، ترکیب و ذخیره حجم زیادی از داده ها را با هزینه کم، عملی ساخته است. افزایش حجم پایگاه داده ها، سازمان ها را به سمت استخراج اطلاعات از داده های ذخیره شده رهنمون می سازد. با استفاده از الگوریتم های یادگیری می توان دانش نهفته در این داده ها را استخراج نمود و به کمک آن ها آینده را پیش بینی نمود. لذا در این مقاله، روش جدید مبتنی بر الگوریتم های یادگیری برای پردازش داده جهت اتخاذ راهکارهای آینده پژوهی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پردازش داده، الگوریتم های یادگیری، پایگاه داده، آموزش عالی
  • نیلوفر میر سپاسی، حاجیه رجبی فرجاد صفحات 15-26
    تحقیق حاضر با هدف بررسی «میزان تاثیر مولفه های فرهنگی بر تقاضای بیمه عمراز دیدگاه کارکنان بیمه مرکزی ایران» به روش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری، کارکنان بیمه مرکزی ایران در سال 1393 می باشد که حجم آنها 513 نفر می باشد. از جامعه آماری پژوهش نمونه ای به حجم 220 نفر با به کارگیری فرمول نمونه گیری کوکران انتخاب شد. به منظور نمونه گیری نیز پس از برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده گردید. برای سنجش مولفه های فرهنگی موثر بر تقاضای بیمه عمر از پرسشنامه ای که محقق تدوین کرده است، با همین عنوان استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین مولفه های فرهنگی با تقاضای بیمه عمر رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد، و همچنین نشان می دهد که، مولفه ی آینده نگری با تقاضای بیمه عمر رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد . به عبارت دیگر وجود آینده نگری منجر به افزایش تقاضای بیمه عمرمی شود. همچنین بین مولفه ی آگاهی با تقاضای بیمه عمر رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد. در ادامه نیز مشخص شد که بین مولفه ی خردورزی با تقاضای بیمه عمر رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد به عبارت دیگر وجود خردورزی منجر به افزایش تقاضای بیمه عمر می شود. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که مولفه های خردورزی، آینده نگری و آگاهی پیش بینی کننده افزایش تقاضای بیمه عمر هستند.
    کلیدواژگان: خردورزی، آینده نگری، آگاهی، اعتماد اجتماعی، تقاضای بیمه عمر
  • محمد رضا جمشیدی، جواد توسلی نوقابی، سیدحسن حسینی، مهران کشتکار، تورج اسکندری صفحات 27-39
    آمریکا و متحدانش پس از گذشت زمانی طولانی از فعالیت های خشونت بار داعش در منطقه جنوب آسیای غربی، در راستای اهدافی خاص تحت پوشش مبارزه با تروریسم اقدام به تشکیل ائتلاف و شروع به حمله به مواضع داعش نمودند. هرچند اهداف این اقدام از سوی آنها اعلام گردیده، ولی بنا به سوابق قبلی آمریکا، این اهداف غیرواقعی به نظر می رسد و نیاز است با آینده پژوهی و با پند گیری از گذشته به اهداف واقعی این ائتلاف پی برد. لذا تلاش بر این است تا در قالب پژوهش حاضر، با مراجعه به جامعه آماری که شامل دو دسته «مستندات، رسانه ها و مصاحبه ها» و «خبرگان» است، اهم اهداف پشت پرده تا حد زیادی مشخص گردد. داده های این تحقیق از دسته اول جامعه آماری با استفاده از تحلیل محتوا و به صورت اکتشافی استخراج گردید. پس از آن داده ها، در چند بخش کلی دسته بندی شده، پرسش نامه تنظیم و به جامعه آماری جهت قضاوت ارسال گردید. سرانجام با دریافت، قضاوت خبرگان، با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای و با بکار گیری نرم افزار سوپر دسیژن تحلیل و تعداد 13 هدف مهم احصاء گردید که «تضعیف قدرت های منطقه خاورمیانه»؛ «حفظ امنیت رژیم صهیونیستی»؛ و «نفوذ مجدد آمریکا و متحدانش در خاورمیانه» به عنوان مهم ترین آنها است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، داعش، اهداف ائتلاف ضدداعش، تکنیک فراتحلیل شبکه ای
  • نرگس نعمتی، سینا نعمتی زاده صفحات 41-57
    شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور[i] به دلیل نداشتن سازوکاری نظام مند به منظور مدیریت رویدادهای ریسک، دچار مشکلاتی در تصمیمات راهبردی بوده است. از این رو برای تسهیل در فرآیند مدیریت ریسک سازمان (ERM)، یک سیستم پشتیبان تصمیم که بتواند تصمیم گیری در کلیه مراحل فرآیند مدیریت ریسک سازمان را پشتیبانی کند توسعه داده شد. در این پژوهش ضمن این که سعی می شود تا تصمیم گیری در کلیه مراحل مدیریت ریسک پشتیبانی شود، از ابزار های تصمیم گیری چندمعیاره شامل روش وزن دهی بردار ویژه و روش TOPSIS، سیستم استنتاج فازی و برنامه ریزی عدد صحیح نیز استفاده می شود. استفاده از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره به علت استفاده از معیارهای کمی و کیفی و گاه متناقض در آن ها و همچنین استفاده از نظر خبرگان، نیازمند یک سیستم پشتیبانی از تصمیم است. بنابراین برای اجرا و بررسی عملکرد مدل پیشنهادی، یک نرم افزار توسعه داده شده و در شرکت توسعه و به صورت خاص در مجموعه فرهنگی ورزشی انقلاب اجرا شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمان، سیستم پشتیبان تصمیم، روش های تصمیم گیری چندشاخصه، سیستم استنتاج فازی، برنامه ریزی عدد صحیح
  • علی رضا همتی، محمد علی گودرزی، ابراهیم حاجیانی صفحات 59-67
    نظام آموزش و پرورش و به عبارت بهتر تعلیم و تربیت، به طور بالقوه یکی از محوری ترین و تعیین کننده ترین نهادهای اجتماعی در تحقق توسعه کشور به حساب می آید. یکی از اساسی ترین وظایف هر نظام تربیتی ارایه تصویری روشن از انسان مطلوب است و گویاترین شاهد بر ضرورت وجود یک نظام آموزشی، توجه به آینده ها است. آموزش و پرورش پیش دبستانی تا دانشگاه ضرورتا بایستی آینده مدار باشد، زیرا کارکرد آن در واقع تجهیز دانش آموزان و دانشجویان به دانش و مهارت های لازم برای مشارکت موثر در جامعه چه در زمان حال و چه در زمان آینده است. در این مقاله سعی شده است با تعریف نظام آموزش و پرورش به عنوان یکی از ارکان سیستم های اجتماعی و اقتصادی به تشریح مشکلات وضع موجود آن پرداخته و پس از معرفی و تبیین عوامل و پیشران های تاثیر گذار در توسعه این نهاد اجتماعی به ضرورت و اهداف آینده پژوهی در این نظام پرداخته و در پایان با تعریف یک نگاه جدید در تاثیر و کاربرد آینده پژوهی در فرایند یادگیری، پیشنهاداتی را در این خصوص ارایه می دهد.
    شایان ذکر است در مسیر این مقاله منظور از عبارات آموزش و پرورش به مفهوم تعلیم و تربیت در تمامی سطوح از پیش دبستانی تا دانشگاه است و محدود به سازمان معمول آموزش و پرورش نخواهد بود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آموزش، پرورش، تعلیم و تربیت
  • احسان مرزبان صفحات 69-84
    آینده نگاری و تبیین بدیل ها و سناریوهای محتمل در زمینه آینده مدیریت توزیع انرژی برق در کشور و بررسی امکان های مشارکت شهروندان (مصرف کنندگان برق) در تامین و توزیع برق، هدف اصلی این پژوهش بوده است.
    سوال محوری پژوهش این است که سطح دموکراتیزه شدن تعاملات در عرصه مدیریت انرژی تا به کجا و تحت چه شرایطی می تواند پیش برود و چه امکان ها، چالش ها و فرصت هایی در این مسیر وجود دارد. بدین منظور، با بهره گیری از روش سناریونویسی بر مبنای مدل استنتاجی، طیفی از مدل های کلان مدیریت انرژی (از کاملا دولتی تا شبه خصوصی، خصوصی و خودحکمرانی) در مسیر تحولات اقتصادی-اجتماعی آینده، تصویر شده است.
    در این پژوهش، پس از مروری بر ادبیات تمرکززدایی در خدمات عمومی، کوشش شده است با بهره گیری از مرور ادبیات و روش پنل خبرگان، مفاهیم و عوامل موثر در شکل گیری گزینه های آینده توزیع انرژی شناخته شود؛ سپس، با استفاده از یافته های مراحل قبل (درکنار بهره گیری از روش هایی چون ذهن انگیزی و تحلیل PESTEL)، عوامل کلیدی موثر، پیشران ها و عدم قطعیت های اصلی تعیین و احصا گردد. در پایان، سناریوهای مرتبط با آینده تامین انرژی برق در کشور (با تاکید بر مدل خودحکمرانی شهروندی و تبیین شرایط تحقق آن) نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: خودحکمرانی شهروندی، مشارکتگرایی، تمرکززدایی، سناریونویسی، مدیریت توزیع انرژی برق
|
  • Pages 1-14
    Nowadays changes happen with rapid rates. Technological changes and subsequent changes in other aspects of life, the increasing interdependence of countries and peoples, societies and institutions that decentralization has been accelerated due to the development of information technology, globalization and the increasing desire to preserve national characteristics, ethnic, cultural and many other factors The need for a better understanding of "change" and "future" for governments, businesses, organizations and people require. Futures Studies as a subset of the major activities, including the collection and analysis efforts, using resources, models and agents of change or stability, to visualize the potential futures and planning for them. The field remains in its infancy in our country is so vulnerable. Futures Studies to achieve its rightful place in the coming decades should take advantage of new ways to predict the future. Today, IT is the most powerful computers make it possible to collect, transfer, combination and store large volumes of data with low cost, is practical. Increase the volume database to extract information from data stored organizations leads. Using the knowledge hidden in the data mining learning algorithms can be used to help predict the future. In this paper, a new method based on learning algorithms for data processing strategies for Futures Studies presented.
    Keywords: future studies, Data Processing, Learning Algorithms, Database, Higher Education
  • Pages 15-26
    The present study aimed to evaluate the impact of cultural components on life insurance demand from the view of employees of central insurance of Iran by descriptive-correlation method. The study population is all staffs of Iran central insurance in 214. According to the latest statistics, the staffs are 513.A sample size of 220 is selected by Cochran’s formula. Simple random sampling method is used for sampling method. To evaluate effective cultural components on life insurance demand, a researcher-built questionnaire is used with the same title. Pearson correlation test and regression analysis are applied for data analysis. The results of study show that there is a direct and positive association between cultural components and life insurance demand. In other words, cultural components lead to the increase of life insurance demand. The results of the study show that futuristic views component has direct and positive association with life insurance demand. IN other words, futuristic views lead to increase of life insurance demand. Also, there is a direct and positive association between awareness and life insurance demand. In other words, awareness leads to the increase of life insurance demand. It is shown that there is a direct and positive association between reasoning and life insurance demand. In other words, reasoning increases life insurance demand. Also, the results of the study showed that reasoning, futuristic views and awareness was predictor of increasing life insurance demand.
    Keywords: Reasoning, Futuristic views, Awareness, social trust, Life insurance demand
  • Pages 27-39
    America and its allies took steps to form a coalition and attacked the extremist positions after a long time of the violent extremist activities in South-West Asia, with specific goals as the fight against terrorism. However, the objectives of the action announced by them, but according to the previous records of America, these goals seem unrealistic and need to understand the real goals of the coalition and with the advice of the past through future study. Therefore, it is trying to determine to a large extent behind the main objectives in this study, with reference to the population of which consists of two categories: "Documentation, media interviews," and "experts". The data were extracted and analyzed using content analysis and exploration as the first population. After the data were categorized in several sections, and then send the questionnaire to the population to judge. Finally, it was recognized with a number of 13 important objective judgment of experts, using network analysis techniques and the use of software Super Decision analysis process. So the most important of them are "to weaken the powers of the Middle East"; "Israel's security" and "Re-penetration of America and its allies in the Middle East".
    Keywords: Anti-Daesh, Coalition, Daesh, future studies, Network Analysis Technique
  • Pages 41-57
    Tanavar Co. has had problems in making strategic decisions, due to the lack of a systematic mechanism to manage risk events. Hence to facilitate the enterprise risk management (ERM) process, a decision support system which is able to support decision making at all stages of risk management process has been developed. This research introduces a methodology which supports decision making in the whole process of enterprise risk management and in addition applies multiple attribute decision making (MADM) tools such as weighing method based on eigenvalue approach and TOPSIS method, fuzzy inference system and also integer programming. Applying MADM models for using qualitative, quantitative and sometimes contradictory criteria, and also using experiences and opinions of experts, requires a decision support system. Thus for implementation and validation of recommended model, a software has been developed and applied in Tanavar Co. and specifically in Enghelab sport complex.
    Keywords: Enterprise Risk Management, Decision Support System, Multiple Attribute Decision Making, Fuzzy Inference System, Integer Programming
  • Pages 59-67
    The education System is potentially one of the most important social systems in the development of countries. One of the basic tasks of each education system is to provide a clear picture of a desired human, and The significance of future, is in fact, the most underlying reason for every education system. From primary to higher education, it necessarily has to be based on the future needs because the purpose of every education system is to provide a students with the required knowledge and skills for effective participation in the society not only today but also in the future. The purpose of this study is to explain problems of the education system. The education system, as one of the socio-economical system components, is defined for this purpose. Effective drivers in the development of this social system are defined respectively, and the purpose and also the importance of futures studies in the education system is defined as well. At the end, suggestions are provided regarding the impact and application of futures studies in the learning process. It is important to say that the term education in the present study means the education in all levels including primary and higher education.
    Keywords: futures study, Education, learning
  • Pages 69-84
    This paper aims to foresight and depict the various probabilities of our country’s power distribution structure in four widely known models as four scenarios and tries to clarify the possibilities of the people’s participation in power distribution management. In depicting the four scenarios, this paper is strongly determined to find the proper answer to this critical question:”What is the best probable optimized level of democratization-citizens participation and interaction-in energy management and what is the pros and cons?” To achieve this aim, scenario planning method-based on inductive model-is used, demonstrating the four macro energy management models (governmental, quasi privatized, privatized and citizenry governed). Having a quick literature review on public services decentralization, this paper attempts to identify the concepts and elements of the four possible power distribution structures, taking benefits of the proper methodologies including experts panel, brain storming and PESTEL analyzing. Finally, taking into account all key factors, main uncertainties and drivers, self governance citizenry model is declared and explained.
    Keywords: self governance citizenry model, Decentralization, Partnership –oriented, Management of electric energy distribution